Javna zdravstvena ustanova

Interreg IPA CBC

Interreg IPA prekogranična saradnje (CBC) HR-BA-ME 2014-2020

U MOSTARU I ZADRU ODRŽANE RADIONICE„EPIDEMIOLOGIJA“ U SKLOPU PROJEKTA „MELAdetect“

U okviru projekta MELAdetect (Rano otkrivanje melanoma kože sluznica i oka) održane su ukupno četiri radionice sa temom „Epidemiologija“, od kojih dvije 5. juna 2018. godine u Mostaru, a dvije 5. jula 2018. godine u Zadru.

U zemljama Mediterana, postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o tumorima kože, posebno o melanomu, s naglaskom na važnost njegovog ranog otkrivanja i najnovijih mogućnosti liječenja. Ako se otkrije u kasnoj fazi, melanom ostavlja malo mogućnosti za izliječenje oboljelih osoba. S druge strane, rano otkrivanje melanoma povećava šanse za preživljavanje pacijenata. Implementacija projekta MELAdetect doprinosi prevenciji i poboljšanju rane dijagnoze melanoma kože, sluznica i oka. Isto tako, projekat doprinosi informisanju o ovoj opasnoj bolesti, podiže svijest o novim terapijskim mogućnostima i mogućnostima učestvovanja u kliničkim studijama. Projekat takođe omogućava i unaprjeđuje razmjenu iskustava i najboljih praksi u prekograničnom području.
Na mostarskim radionicama dobrodošlicu prisutnima uputio je dekan, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, predstavivši značaj samog projekta za projektno područje Bosne i Hercegovine. U uvodnom dijelu na zadarskim radionicama direktor Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Zoran Škrgatić, dr med. spec. psihijatrije, i rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr sc. Dijana Vican, pozdravili su učesnike, a načelnik županijskog Upravnog odjeljenja za zdravstvo, socijalno staranje, udruženja i mlade, Bernard Maruna, dipl. iur., upoznao ih je sa značajem ovog projekta za Zadarsku županiju.
Prve radionice "Epidemiologija" održane u Mostaru i Zadru bile su usmjerene na zdravstvene radnike i studente zdravstvenih studija, sa sljedećim temama: Predstavljanje projekta MELAdetect, Epidemiologija melanoma kože, te Epidemiologija melanoma oka i sluznica. Na radionici u Mostaru učestvovalo je ukupno 30 stručnjaka i studenata iz područja Bosne i Hercegovine, a na radionici u Zadru njih 66 iz hrvatskog projektnog područja.
Druge radionice održane u oba grada bile su namijenjene nezdravstvenim stručnjacima (frizeri, optometrisit, kozmetičari i dr.), s istim temama, a posebno naglašavajući važanost radnika ove ciljne grupe u prepoznavanju sumnjivih tvorevina kako bi se poboljšala rana dijagnoza melanom. Nakon predstavljanja ovih tema, zainteresovani polaznici postavljali su pitanja i dijelili svoja relevantna iskustva. Na radionici u Mostaru sudjelovalo je 38 osoba, a u Zadru 18.
Sve radionice sprovele su istaknute stručnjakinje s iskustvom na području dijagnostike i terapije melanoma kože, sluznice i oka: prof. dr sc. Dubravka Šimić, specijalistkinja dermatovenerologije iz Univerzitetske kliničke bolnice u Mostaru i sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mostaru, i prof. dr sc. Suzana Konjevoda, specijalistkinja oftalmologije iz Opšte bolnice Zadar i sa Sveučilišta u Zadru. Sam projekat predstavila je prof. dr sc. Katarina Vukojević sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mostaru i sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Sljedeće dvije radionice planirane su u Baru za 02.08.2018. godine.

„Epidemiologija“ Mostar
„Epidemiologija“ Mostar
„Epidemiologija“ Zadar
„Epidemiologija“ Zadar

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13