Javna zdravstvena ustanova

Projekat »MELAdetect- Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka« EDUKATIVNE RADIONICE »EPIDEMIOLOGIJA« ZA ZDRAVSTVENE I NEZDRAVSTVENE RADNIKE

Projekat »MELAdetect- Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka« EDUKATIVNE RADIONICE »EPIDEMIOLOGIJA« ZA ZDRAVSTVENE I NEZDRAVSTVENE RADNIKE

Tokom danšanjeg dana, 2. avgusta 2018. godine, održane su edukativne radionice sa tematikom „Epidemiologija“ za zdravstvene i nezdravstvene radnike, u prostorijama biblioteke JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, u sklopu implementacije projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, koji se finansira iz sredstava Evropske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje (CBC) Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Prije početka radionica, upriličena je konferencija za medije, kojom prilikom su se obratili direktor JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, dr Dragoslav Tomanović, te predavači na radionicama, doc. dr sc. med. Suzana Konjevoda, oftalmolog sa Sveučilišta u Zadru, dr Ljilja Pantalon, doktor dentalne medicine i mr sc. med. Biljana Raičević, dermatovenerolog iz barske bolnice, kao i dr Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Bar.

U svom obraćanju, direktor barske bolnice, dr Tomanović istakao je da se sada mogu vidjeti konkretni rezultati aktivnosti, koje su najavljene prije skoro pola godine, kada je Bar bio domaćin Trećeg redovnog projektnog sastanka, a odnose se na nabavku nove savremene opreme za dermatološku ambulantu (dermatoskop za mapiranje cijelog tijela i UVB lampe po WOOD-u), kao i oftalmološku ambulantu (indirektni oftalmoskop). Detaljno je objasnio da implementacija projekta MELAdetect podrazumijeva i organizaciju radionica, koje imaju za cilj da se nova saznanja o liječenju i dijagnostici primjene u praksi u službi spašavanja života pacijenata ukoliko na vrijeme primijete promjenu. Na kraju izlaganja, sr Tomanović je naglasio da je radionica za zdravstvene radnike akreditovana, te da ulazi u program redovne, kontinuirane edukacije i boduje se shodno Pravilniku Ljekarske komore Crne Gore.

Profesorica Suzana Konjevoda ukratko se osvrnula na sam nastanak ideje o realizaciji projekta MELAdetect, koja je proistekla poslije višegodišnje saradnje sa jednim evropskim udruženjem oboljelih od melanoma, te je najavila da je naredni korak izrada Akcionog plana za prekogranično područje i organizacija Simpozijuma. Na kraju, ona je istakla da projekat ima poseban značaj zbog stvaranja mreže stručnjaka koji će na regionalnom nivou razmjenjivati iskustva i sarađivati na dobrobit pacijenata.

Doktorka Biljana Raičević izrazila je zadovoljstvo što je dio projekta MELAdetect, te je ukazala na činjenicu da uz savremeni aparat, kakav je bolnica dobila (dermoskop), melanom se otkriva u ranoj fazi, što je od velikog značaja za početak liječenja. Ona je naglasila da je jako bitno da se uključe i nezdravstveni radnici u edukativni proces, čime se, proširuje i njihovo znanje u ovoj oblasti, pa u situacijama kada primijete bilo šta sumnjivo, mogu pravovremeno da reaguju.

Predsjednik opštine Bar, dr Srzentić, istakao je da je organizovanje radionice značajno i za bolnicu i za građane Bara, potencijalne pacijente, jer, iako melanom nije toliko čest, njegove su posljedice vrlo ozbiljne. On je naglasio da, učešćem u projektu i nabavkom savremenih aparata, barska bolnica još čvršće se pozicionirala kao respektabilna zdravstvena ustanova na crnogorskom primorju, koja osim infrastrukture ima i kadar i modernu opremu. Na kraju, on je čestitao menadžmentu bolnice na naporima koje ulaže sa ciljem podizanja nivoa zdravstvenih usluga i iskazao spremnost da će Opština i ubuduće podržavati sve napore u tom pravcu ne samo deklarativno, već i materijalno.

Kao što je to bio slučaj sa ranije organizovanim radionicama "Epidemiologija" za zdravstvene radnike, održanim u Mostaru i Zadru, i današnja u Baru bila je fokusirana na sljedeće teme: Predstavljanje projekta MELAdetect, Epidemiologija melanoma oka, Epidemiologija melanoma sluznica i Epidemiologija kože. Na radionici u Mostaru učestvovalo je ukupno 30 zdravstvenih radnika, na radionici u Zadru njih 66, a na današnjoj radionici u Baru bilo ih je 53. Po završetku radionica, vođena je tematska rasprava, a na kraju su uručeni sertifikati učesnicima.

Isto tako, radionice održane u sva tri grada, prekograničnog područja Hrvatske-Bosne i Hercegovine-Crne Gore, bile su namijenjene i nezdravstvenim radnicima, sa istim temama, a posebno naglašavajući kako prepoznati melanom kože, sluznica i oka kako bi se poboljšala njegova rana dijagnostika. Nakon predstavljanja ovih tema, zainteresovani polaznici su postavljali pitanja, dijelili svoja relevantna iskustva, a na kraju su podijeljene potvrde učesnicima. Na radionici u Mostaru učestvovalo je 38, u Zadru 18, a u Baru 15 nezdravstvenih radnika.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13