Javna zdravstvena ustanova

Renovirani porodilište i hirurški blok gradske bolnice

Renovirani porodilište i hirurški blok gradske bolnice

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, koji je prisustvovao današnjem svečanom otvaranju rekonstruisanih odjeljenja, najavio je, početkom proljeća naredne godine, nova ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu, kroz projekat energetske efikasnosti, vrijedan 1.100.000€.

Otvaranju su prisustvovali i predsjednik Opštine Dušan Raičević, potpredsjednica mr Tanja Spičanović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, medicinsko osoblje i barski privrednici-donatori.
 
Barska bolnica, koja ima status regionalne zdravstvene ustanove za opštine Bar, Ulcinj i dio Budve, godišnje primi 8.000 pacijenata, od kojih oko 1.500 bude operisano, a na svijet u porodilištu dođe 800 novorođenčadi. Konstantna ulaganja posljednjih godina u opremu i infrastrukturu, značajno su poboljšala nivo zdravstvene usluge i uslove boravka pacijenata.
 
„U operacionom bloku su instalirani senzorski elementi za pranje ruku i instrumenata u skladu sa visokim standardima, kao i sistem polica za sterilizaciju. Zamijenjene su sanitarne, elektro instalacije i keramika u predsali, a od sada, operacioni blok, na ulazu i svim salama, ima vrata sa automatskim mehanizmom. Na porodilištu je adaptirana sala, renoviran dječji boks i sve sobe, a rekonstruisana su dva i izgrađen jedan novi sanitarni čvor“, kazao je direktor barske bolnice, dr Dragoslav Tomanović, koji se u ime zaposlenih i pacijenata, zahvalio barskim privrednicima na vrijednoj donaciji.

„Posljednja ulaganja još jedna su potvrda da se barska bolnica približava standardima savremenog medicinskog centra, koje zaslužuje kao regionalna zdravstvena ustanova na primorju“, kazao je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, i izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti donatora da ulažu u zdravstvo.
 
„Raduje nas činjenica da u nastojanjima Vlade i resornog ministarstva za poboljšanje uslova liječenja i boravka naših građana u zdravstvenim ustanovama, imamo podršku i donatora. Barski privrednici prepoznali su značaj ulaganja u zdravlje, jer je to ono čemu svi težimo. Samo u ovoj godini, Vlada je za savremenu opremu u barskoj bolnici izdvojila 320.000€, a za nekoliko mjeseci počeće realizacija projekta energetske efikasnosti, vrijedan 1.100.000€“, najavio je ministar Hrapović.
 
On je pojasnio da će kroz primjenu sistema energetske efikasnosti, zaposleni i pacijenti boraviti u značajno toplijem i ugodnijem ambijentu.
 
Inicijativu za renoviranje porodilišta i hirurškog odjeljenja pokrenula je Opština Bar.
 
„Drago mi je da su naši privrednici prepoznali značaj ovakvih ulaganja i na tome im se posebno zahvaljujem, kao i na strpljenju osoblju i pacijentima, dok su trajali radovi. Ovo je najava još ozbiljnijih  i vrijednijih investicija, prvenstveno kroz najavljeni projekat energetske efikasnosti. Radujem se svakom uloženom euru u zdravstvo Crne Gore, a posebno u Opštu bolnicu u Baru, jer su ovo, sasvim sigurno, važne i opravdane investicije", kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Ministar Hrapović je istakao da u barskoj bolnici posvećeno radi 300  radnika, a ulaganja u opremu i infrastrukturu mora pratiti i edukacija kadra. Zato je resorno ministarstvo u prošloj godini podržalo specijalizaciju za dvadeset mladih ljekara, čije će znanje, kazao je, zajedno sa starijim kolegama,  značajno doprinjeti podizanju nivoa zdravstvene zaštite.
 
Rekonstrukciju porodilišta i hirurškog odjeljenja pomogli su: "Cerovo", "Porcelanosa", "Anglian", "Kurti", "Gold Bar", "S+E Tehnika", Udruženje privrednika Bar, "Drugi decembar", "Bonesa", "Centrojadran"...
 
Direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović najavio je da su u završnoj fazi i pregovori sa uspješnom trgovinskom kompanijom "Voli", koja će za nabavku savremene medicinske opreme bolnici donirati 60.000€.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13