Javna zdravstvena ustanova

INFO DANI ZA LUČKE RADNIKE O MELANOMU

INFO DANI ZA LUČKE RADNIKE O MELANOMU

Nadovezujući se na prvi krug informativnih dana, održanih u Ambulanti Ostros, članovi projektnog tima JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar nastavili su sa implementacijom aktivnosti predviđenih projektom MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, koji se finansira iz Interreg IPA trilateralnog programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, te su danas, 16. aprila 2019. godine, bili gosti u Luci Bar a.d., Bar i Port of Adria a.d., Bar, gdje su zaposleni u ovim kompanijama mogli da čuju nešto više na temu prevencije i ranog otkrivanja melanoma.

Naša opština spada u mediteransko područje koje ima preko 250 sunčanih dana godišnje. Kako nam se bliži ljetnji period, tako postaje realna potreba da se opštoj populaciji skrene pažnja na koje su posljedice nekontrolisanog i prekomjernog izlaganja suncu i UV zračenju može da izazove promjene na koži u vidu mrlja, koje svojim daljim evoluiranjem mogu dovesti do razvoja raka kože. S tom intencijom, dr Biljana Raičević, specijalista dermatovenerologije i ujedno član projektnog tima MELAdetect iz Opšte bolnice Bar održala je predavanje na temu „Značaj ranog otkrivanja melanoma“ namijenjen zaposlenima u kompanijama, čija je osnovna djelatnost manipulacija teretom. U fokusu ovih današnjih info dana bili su lučki radnici - dokeri, koji, pri obavljanju svojih redovnih radnih aktivnosti, najviše vremena provode na otvorenom na ukrcaju i iskrcaju tereta sa brodova, željezničkih vagona, iz kontejnera, skladišta i slično.

U svojem izlaganju, dr Raičević je skrenula pažnja na opasnost koju donosi prekomjerno izlaganje sunčevim zracima, na koji način se zaštiti, te koji je značaj samoregleda, prevencije i odlaska na dermatološki pregled jednom godišnje, kako ne bi promakle nikakve eventualne promjene na koži, koje, ako se zapostave, za posljedicu mogu imati pojavu melanoma. Nakon predavanja, dr Raičević je vršila i pregled zainteresovanih na licu mjesta. Ona je takođe davala savjete, upitstva i sugestije prisutnim, te ih je pozvala da se bez ustručavanja jave u dermatovenerološku ambulantu Opšte bolnice Bar kako bi ih detaljnije pregledala. U Luci Bar predavanje je odslušalo je 20 zaposlenih, od kojih je pregledano 10, dočim je u Port of Adria edukaciji prisustvovalo 40 zaposlenih od kojih je 15 pregledano. Prisutnima je skrenuta pažnja na opasnost koju donosi prekomjerno izlaganje sunčevim zracima, na koji način se zaštiti, te naglašen značaj samoregleda, prevencije i odlaska na dermatološki pregled jednom godišnje, kako ne bi promakle nikakve eventualne promjene na koži, koje, ako se zapostave, za posljedicu mogu imati pojavu melanoma.

Ova kampanja podizanja svijesti imala je za cilj podsticanje opšte populacije na zdravije stilove života. Projekat MELAdetect realizuje se u sklopu programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, koji se sufinansira iz sredstava Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta iznosi Eur 652.427,90, a vodeći partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar, sa projektnim partnerima Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj zadarske županije (ZADRA NOVA), te Medicninski faklutet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar. Više o našem projektu možete naći na našoj web stranici https://www.meladetect.com/, kao i web stranici Opšte bolnice Bar https://bolnicabar.me/. Koristimo priliku da vas informišemo da će naredni info dani za opštu populaciju biti održani u sali za sastanke Opštine Bar 25.04.2019. godine sa početkom u 10 časova.

 

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13