Javna zdravstvena ustanova

Interreg IPA CBC

Interreg IPA prekogranična saradnje (CBC) HR-BA-ME 2014-2020

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MELANOMA U BARU EDUKACIJOM OPŠTE POPULACIJE

Nastavljajući sa svojim redovnim aktivnostima, članovi projektnog tima MELAdetect iz JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar obilježili su danas, 15. Maja 2019. godine, Međunarodni dan melanoma nizom različitih aktivnosti. U fokusu ovih akitivnosti bila je opšta populacija, od predškolskog uzrasta do zrele dobi, kako bi im se korisnim savjetima skrenula pažnja da implementiraju zdrave stilove života, odnosno da izbjegavaju direktno izlaganje suncu u terminu od 11 do 17 časova, da borave u hladovini, koriste zaštitu za glavu i tijelo, te zaštitne kreme. Na taj način, mogu i sami da utiču u sprječavanju pojavnih promjena na koži, koje može izazvati dugotrajno izlaganje suncu (opekotine).

Jutarnji termin bio je rezervisan za Javnu predškolsku ustanovu „Vukosava Ivanović-Mašanović“, kojom prilikom, članovi projektnog tima iz Opšte bolnice Bar razgovarali su sa predškolcima i podijelili ovoj najmlađoj populaciji slikovnice „Oprezni na suncu“, izrađenu u sklopu projekta MELAdetect - Rano otkrivanjr melanoma kože, sluznica i oka. U slikovnici su, kroz tekst i ilustracije, date smjernice kako se treba zaštiti od direktnog dejstva sunčevih zraka, koji mogu izazvati različite promjene na koži. Tim povodom, dr Biljana Raičević, specijalista dermatovenerolog iz barske bolnice, predstavila je mališanima slikovnicu i skrenula im pažnju da vode računa kada izlaze na sunce, budući da nam sada predstoje topliji i sunčaniji dani, kao I vrijeme kada će boraviti na plažama sa svojim roditeljima.

Nakon dječjeg vrtića, podnevni termin posvećen je odraslima. Tako je u Dvorcu kralja Nikole organizovano predavanje na temu “Prevencija i dijagnostika melanoma”, koju je prezentirala dr Biljana Raičević, član projektnog tima MELAdetect iz Opšte bolnice Bar. Ona je prisutne upoznala sa samim projektom i njegovim značajem kako za bolnicu, tako i za našu regiju, zatim je nastavila da govori o melanomu, načinima njegove dijagnostike i značaju prevencije.

Radionica je namijenjena opštoj populaciji, zaposlenima u Kulturnom centru u Baru, studentima Fakulteta za pomorstvo i ostalim građanima Bara. Najprije, dr Raičević je govorila o projektu MELAdetect, čiji je projektni partner iz Crne Gore JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, a ostali partneri su Zavod za javno zdravstvo Zadar, Sveučilište iz Zadra, te Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA, a iz Bosne i Hercegovine Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Projekat se realizuje u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i traje do kraja avgusta ove godine. Osnovni ciljevi projekta su poboljšanje zdravstvene zaštite, edukacija zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, te opšte populacije.

Nadalje, u svojem izlaganju, dr Raičević detaljno je govorila o sastavu kože, njenim tipovima, te o njenoj funkciji, navodeći koje su to normalne promjene i ističući razliku između mladeža i melanoma. Pored toga, ona je prisutnima predstavila različite vrste melanoma, naglašavajući da se čak 95% njih uspješno liječi ako se na vrijeme otkriju. Iz tog razloga, ponekad je dovoljno izvršiti samopregled kože, kako bismo na vrijeme mogli da reagujemo na prve znake promjena, što je od velikog značaja za dalji tok bolesti i liječenje. Ona je zato istakla da je rano otkrivanje ovakvih promjena na koži od izuzetnog značaja jer se zloćudnost melanoma odnosi na njegovo brzo širenje na koži, ali i na unutrašnje organe u tijelu, koji u tom slučaju daju male šanse pacijentu na preživljavanje. U Crnoj Gori, na žalost, mi nemamo udruženje pacijenata oboljelih od melanoma, koje se pokazalo efikasnim u edukaciji i podizanju svijesti kod opšte populacije, pa bi neki od sljedećih koraka bili organizovanje takve vrste udruženja.
U svojoj prezentaciji, dr Raičević je prisutnima skrenula pažnju da vode računa kako ne bi došlo do ovih promjena primjenjujući jednostavne mjere zaštite, koje se posebno odnose na zaštitu od sunčevog i UV zračenja. Ovo se naročito odnosi na izbjegavanje direktnog izlaganja sunčevim zracima u terminu od 11 do 17 sati, obavezno nošenje kapa, šešira, naočara i lagane/prozračne svijetle odjeće, uz upotebu krema sa zaštitnim faktorom minimum 30 i više. Isto tako, trebalo bi poraditi na podizanju svijesti u vezi sa upotrebom solarijuma, koja je u našoj zemlji zabranjena za mlađe od 18 godina, a najnovije studije pokazuju da trebalo bi da bude zabranjena za sve uzraste.
Na kraju, dr Raičević je pomenula i činjenicu da su u Crnoj Gori zastupljeni najnovije terapije i ljekovi za melanom, koji su na pozitivnoj listi i idu na teret našeg Fonda za zdravstveno osiguranje, doči to nije slučaj kod ostalih zemalja u okruženju, čak ni u Hrvatskoj, kao članici Evropske unije. Ona je još pozvala zainteresovane da dođu u dermatološku ambulantu Opšte bolnice Bar da se pregledaju sa uputom ili bez njega, budući da se ne radi o invazivnoj dijagnostičkoj proceduri, a sami pregledi su besplatni i nekome mogu spasiti život.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13