Javna zdravstvena ustanova

OPŠTA BOLNICA BAR DIO INTERREG IPA PROGRAMA KROZ PROJEKTE ON TIME I LAB-OP

OPŠTA BOLNICA BAR DIO INTERREG IPA PROGRAMA KROZ PROJEKTE ON TIME I LAB-OP

Nakon uspješno okončanog projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, u kojem je uzela aktivno partnersko učešće na Prvom pozivu za dostavljanje projektnih prijedloga, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar ponovo će biti projektni partner na Drugom pozivu u okviru trilateralnog programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Zajednički nadzorni odbor, poslije sprovedenog postupka ocjenjivanja i odabira projektnih prijedloga, kojih je na Drugi poziv pristiglo 161, odobrio je 30 projekata koji će se, po okončanju procesa optimizacije, sprovoditi u narednom periodu. Otvoren poziv programa Interreg IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020 omogućavao je različtim institucijama iz prekograničnog područja da se prijave na jedanu ili više prioritetnih osa (PO) programa, koje su podrazumijevale: 1) PO1 - Poboljšanje kvaliteta usluga u javnom zdravstvu i sektoru socijalne zaštite; 2) PO2 - Zaštita životne sredine i prirode, poboljšanje prevencije rizika i promovisanje održive energije i energetske efikasnosti; 3) PO3 - Doprinos razvoju turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog nasljeđa, i 4) PO4 - Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog ambijenta u programskom području. Sredstva opredijeljena za Drugi poziv iznose 25,9 miliona evra, od čega je 22,5 miliona evra doprinos EU, dočim 3,3 miliona evra predstavlja nacionalno kofinansiranje. Spisak odobrenih projekata, prema prioritetnim osama, možete pogledati na linku: https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/wp-content/uploads/2019/11/HR_BA_ME_2nd_CfP_List-of-Approved-Projects.pdf .

Ovog puta, Opšta bolnica Bar aplicirala je sa svojim projektnim partnerima sa tri projektne ideje, od kojih će se dva projekta finansirati iz pomenutog prekograničnog programa. Oba odobrena projekta su sa prioritetne ose 1, a odnose se na: 1. Prevenciju i ranu detekciju radi efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i dojke (ON TIME), te 2. Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sistema (LAB-OP). Ukupan predviđen budžet za projekat ON TIME iznosi EUR 854.585,50, u kojem je vodeći partner Zavod za javno zdravstvo Zadar, dok su projektni partneri: Opća bolnica Zadar, Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar i Zavod za javno zdravstvo županije zapadno-hercegovačke. Glavni cilj Projekta ON TIME jeste povećati prevenciju, ranu dijagnozu i optimizaciju liječenja raka sa poboljšanjem kvaliteta usluga u javnom zdravstvenom sektoru preko granica. Što se tiče projekta LAB-OP, ukupan planiran budžet iznosi EUR 999.050,20, gdje je vodeći partner Opća bolnica Zadar, dočim projektne partnere čine: JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar, Zavod za javno zdravstvo Zadar i Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih hercegbosanske županije. Cilj projekta LAB-OP ogleda se u poboljšanju kvaliteta usluge zdravstvene zaštite kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike, te podrazumijeva infrastrukturne zahvate i poboljšanje ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13