Javna zdravstvena ustanova

ODRŽANA ONLINE POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ON TIME

ODRŽANA ONLINE POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ON TIME

Danas, 22. decembra 2020. godine, u 11:00 sati, održana je početna konferencija projekta ON TIME posredstvom Online platforme ZOOM.

Projekt „ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“ odobren je u sklopu Prioritetne ose 1 – Unapređenje kvaliteta usluga u oblasti javnog zdravstva i socijalne zaštite, Drugog poziva na dostavljanje projektnih prijedloga u okviru trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Ukupan budžet projekta iznosi EUR 813.445,71, od čega se 85% kofinansira iz pomenutog EU programa. Vodeći partner na projektu je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a projektni partneri su Opća bolnica Zadar, ZU Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica „BlažoOrlandić“ Bar i Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno-hercegovačke. Projekt je započeo sa implementacijom 1. juna 2020. godine i trajaće 24 mjeseca, odnosno do 31. maja 2022. godine.

Glavni (opšti) cilj projekta ON TIME jeste da se poveća prevencija, rana dijagnoza i optimizacija liječenja raka uz poboljšanje kvaliteta usluga u sektoru javnog zdravstva u prekograničnom području, dok se specifičan cilj ogleda u podizanju svijesti i jačanju ljudskih resursa i javnozdravstvenih ustanova radi pružanja kvalitetnije i dostupnije javnozdravstvene usluge za prevenciju, rano otkrivanje i liječenje raka debelog crijeva i raka dojke. Osnovna namjera početne (Kick-off) konferencije je bio da se široj javnosti predstave ciljevi i aktivnosti projekta, kao i svi partneri na projektu. Konferenciju je otvorila Jelena Ćosić Dukić, menadžer projekta. Zatim je zamjenica direktora Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Marina Blažević Longin,  pozdravila sve prisutne, te naglasila važnost tematike kojom se projekt ON TIME bavi i veliku vrijednost koju će rezultati projekta donijeti na području sve 3 države. Prisutne je takođe pozdravio zamjenik župana Zadarske županije, Šime Mršić, koji je naglasio važnost projekta i posebno zahvalio regionalnom koordinatoru Zadarske županije Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je u sklopu projekta ZADRA NOVA ZA VAS pružila tehničku pomoć u pripremi projekta i koja će nastaviti sa pružanjem podrške tokom implementacije. Projekt ZADRA NOVA ZA VAS kofinansiran je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Nakon toga, uslijedilo je predstavljanje projektnih partnera, dr Simuen Dragaš, specijalista hirurg, ispred JZU Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar, osvrnuo se na značaj projekta ON TIME za barsku bolnicu i benefite za pacijente, koji su direktni korisnici njenih usluga približno 80.000 stanovnika (Bara, Ulcinja i dijela Budve), naglašavajući važnost nabavke medicinske opreme (endoskopskog stuba i elektrohirurške jedinice za polipektomiju), koja će omogućiti pacijentima dijagnostiku i liječenje u njihovom mjestu boravka. Potom je dr Igor Galić, direktor ZU Instituta za javno zdravlje Crne Gore, iskazao zadovoljstvo što je Institut dio ovako važnog projekta i osvrnuo se na značaj Nacionalnog programa za karcinom debelog crijeva i Nacionalnog programa za karcinom dojke, koji se uspješno sprovode u Crnoj Gori, a projekat ON TIME predstavlja logičan slijed koraka u daljoj implementaciji nacionalnih programa za karcinom. Zatim je dr Edi Karuc, zamjenik direktora Opće bolnice u Zadru, izrazio zadovlojstvo što je zadarska bolnica uključena u ovaj projekat, te kazao nešto više o opremi koju će dobiti njihova bolnica, radi se o CATO sistemu, koji predstavlja integrisano softversko rješenje za hemoterapiju i pruža podršku u svim fazama terapije, a nadopunjuje postojeću opremu na Onkološkom odjeljenju zadarske bolnice. Onda je uslijedilo obraćanje gđe. Andree Jurić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadno-hercegovačke, koja je prisutnima prenijela oduševljenje što je njihov Zavod projektni partner na ovako važnom projektu, iznoseći svoje uvjerenje da će projekat imati veliki uticaj na nacionalni program za karcinom debelog crijeva i karcinom dojke, koji je trenutno kod njih u začetku. Prisutne je takođe pozdravila gđa. Marina Dujmović Vuković, direktorica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, ističući važnost finansiranja projekta u području zdravstva EU sredstvima, posebno u sljedećoj finansijskoj perspektivi 2021-2027.

U nastavku konferencije, uslijedila je prezentacija Jelene Ćosić Dukić samog projekta ON TIME po svakom od partnera, te očekivanih rezultata i aktivnosti projekta.  Potom je dr Vesne Telesmanić Dobrić, spec. onkologije, govorila na temu upravljanja sistemom za pripremu citostatika (CATO sistem).  Nakon toga, mr. Ana Petrić, spec. javnog zdravstva, prezentovala je temu Nacionalni programi ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke u Hrvatskoj. Na kraju, prim. dr sci. med. Đurđica Ostojić, direktorka centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore, predstavila je svoju temu Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Crnoj Gori.

Online konferenciji u Crnoj Gori su prisustvovali, pored članova timova projektnih partnera, predstavnici ciljnih grupa: Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Medicinski fakultet u Podgorici, Klinički centar Crne Gore, Opšta bolnica Kotor, Dom zdravlja Podgorica,  Dom zdravlja Cetinje, Dom zdravlja Andrijevica i Dom zdravlja Kolašin.

https://barinfo.me/video-barska-bolnica-u-novom-projektu-prekogranicne-saradnje-koji-finansira-eu/ 

https://www.youtube.com/watch?v=pX4mK52YRhM&feature=emb_title 

 

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13