Javna zdravstvena ustanova

U okviru projekta ON TIME održana radionica za NVO u Grudama

U okviru projekta ON TIME održana radionica za NVO u Grudama

Dana 29. jula 2021. godine, održana je radionica na temu „Uloga nevladinih organizacija u prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva i dojke“.  Tim povodom, u Grudama su se okupili predstavnici nevladinih organizacija iz Širokog Brijega, Mostara, Kiseljaka i Hadžića, te Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR), kojima su ljekari iz Hrvatske i Crne Gore predstavili nacionalne programe za rano otkrivanje raka.

Domaćin radionice bio je Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, partner na projektu ON TIME – PreventiON and early detecTIon for more effective treatMEnt of colon and breast cancer / Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i dojke, koji se kofinansira iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Pirsutnim učesnicima radionice, obratile su se: dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, prim. dr sci. med. Đurđica Ostojić, načelnica Odjeljenja za skrining u Centru za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti u Instititu za javno zdravlje Crne Gore, te dr Ana Petrić, specijalist javnog zdravstva u Zavodu za javno zdravstvo Zadar i voditeljica nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva.  

U svojem predstavljanju projekta ON TIME, dr. Andrea Jurić, istakla je da  „Kroz projekt ON TIME nabavićemo mobilni ultrazvuk sa kojim ćemo raditi besplatne preglede dojke i osiguraćemo testove za okultno krvarenje za samo pregled na rak debelog crijeva. Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke formiraće mobilni tim zdravstvenih radnika koji će sa medicinskim vozilom posjetiti osam urbanih i ruralnih sredina u Županiji sa ciljem pregleda što većeg broja osoba“. Ona je na kraju dodala da „U periodu od početka Covid-19 pandemije malo je ljudi dolazilo na preventivni pregled i u narednom periodu očekujemo veću manifestaciju dijagnoza raka. Apelujem na stanovništvo da iskoriste priliku kroz projekat i izvrše besplatan preventivni pregled“, zaključila  dr. Jurić.

U svom izlaganju, dr. Đurđica Ostojić naglasila je da je „Uloga nevladinog sektora u procesu animiranja javnosti na preventivni pregled velika; podrška su i stanovništvu i ljekarima u sprovođenju nacionalnih programa. Saradnja ljekara i nevladinog sektora doprinosi jačanju svijesti i za rezultat daje veći broj pregleda.“ Ona je potom kazala da je „Crna Gora započela sa programom otkrivanja raka debelog crijeva 2013. godine u 14 opština. Godine 2014. započeli smo sa nacionalnim programom, koji se posljednjih 8 godina razvijao i pokazivao dobre rezultate u pogledu odaziva stanovništva na preglede okultnog krvarenja u stolici“.

Iskustva iz Hrvatske prezentovala je dr. Ana Petrić, koja je kazala da se „Trenutno na nacionalnom nivou sprovode dva nacionalna programa za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva. Broj smrtnih slučajeva od raka dojke posljednjih godina opada, što nažalost nije slučaj kod raka debelog crijeva“. “ Ona je dodala da je „Važna lična odgovornost, briga o zdravlju, zdrava prehrana i redovna tjelesna aktivnost. Nacionalni program pruža priliku osobama starijim od 50 godina da se besplatno pregledaju, što je važno iskoristiti“.

 

Linkovi:

https://www.portalanalitika.me/clanak/cdpr-ucestvovao-na-radionici-u-grudama

https://barinfo.me/predstavnici-crnogorskog-drustva-za-borbu-protiv-raka-ucestvovali-na-medunarodnoj-radionici/

https://www.zjz-zadar.hr/hr/programi-i-projekti/on-time/990

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13