Javna zdravstvena ustanova

Besplatnim pregledima obilježen Dan melanoma u JZU Opšta bolnica Bar i Domu zdravlja Ulcinj

Besplatnim pregledima obilježen Dan melanoma u JZU Opšta bolnica Bar i Domu zdravlja Ulcinj

meladetect logo

UL dan melanomaObilježavajući Međunarodni mjesec borbe protiv melanoma, dana 25.05.2023. godine u terminu od 11 h do 13 h, u Dermatološkoj ambulanti JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, odnosno, dana 26.05.2023. godine u periodu od 17 h do 19 h, u prostorijama Doma zdravlja Ulcinj, dr Biljana Raičević, spec. dermatovenerolog obavila je preglede svih zainteresovanih građana iz Opština Bar, Ulcinj i Budva. Kako je već najavljeno, za ovu vrstu pregleda nije bio potreban uput izabranog doktora, već samo zdravstvena knjižica. Uključujući se u ovogodišnju kampanju EUROMELANOM-a Crna Gora, u predviđenim terminimau, dr Raičević uradila je ukupno 57 pregleda opremom nabavljenom u sklopu realizacije projekta MELAdetect.

 Tokom implementacije projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, kofinansiranog kroz Prvi poziv trilateralnog programa INTERREG IPA prekgranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, nabavljen je kompjuterizovani dermatoskop za našu zdravstvenu ustanovu. Realizacija projekata MELAdetect počela je 1. jula 2017. godine, a završila se 31. avgusta 2019. godine. Pregledi na ovom savremenom aparatu za dijagnostiku iz oblasti dermatovenerologije, ujedno jedinstvenom ove vrste u Crnoj Gori, obavljaju se u JZU Opšta bolnica Bar od septembra 2018. godine, kada je i isporučen. Do okončanja projekta, odnosno zaključno sa 31. avgustom 2019. godine, obavljeno 399 pregleda (kao „prvi pregled“), od čega je dermatoveneroloških bilo 296, oftalmoloških 98 i hirurških 5.

Nakon završetka projekta MELAdetect, odnosno od septembra 2019. godine, nastavilo se sa pregledima na nabavljenoj medicinskoj opremi, pa je do danas, 26.05.2022. godine, urađeno ukupno još 831 pregleda, od kojeg broja je bilo 564 dermatoloških pregleda. Ukupna vrijednost projekta MELAdetect bila je Eur 652.427,90, a partnerstvo su činile sljedeće institucije: Zavod za javno zdravstvo Zadar, Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj zadarske županije (ZADRA NOVA), te Medicninski faklutet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar. Implementacija projekta trajala je 26 mjeseci.

Još jednom želimo da podsjetimo sve građane, kako primorskih, tako i centralnih i sjevernih opština Crne Gore, na jednu čuvenu izreku „Preventiva je prvi korak ka zdravlju jer zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa!“, kojom se na najbolji način pokazuje značaj prevencije i očuvanju ljudskog zdravlja. Dakle, svi možemo doprinijeti očuvanju svog zdravlja, i izbjegavanju da se dođe u situaciju kasnog otkrivanja teških oboljenja, kada su najčešće mogućnosti liječenja ograničene. Zato apelujemo na naše sugrađane i sve stanovnike Crne Gore da, u ovim prvim toplim i sunčanim danima, povedu računa i pravovremeno se zaštite od sunca, da se odgovorno odnose prema sebi i da čuvaju svoje zdravlje, te da redovno pregledaju svoju kožu jednom mjesečno, a da kod kožnog doktora (dermatovenerologa) odlaze jednom godišnje, odnosno, u slučaju potrebe, i češće kada primjete bilo koje promjene na koži.

U nastavku, nalazi se link za edukativni filma „Sa suncem odgovorno“, sačinjen u sklopu realizacije projekta MELAdetect, namijenjen različitim starosnim grupama u cilju podizanja svijesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja i liječenja melanoma, kao i promovisanje zdravih stilova života. Takođe, za više informacija posjetite i site EUROMELANOM-a Crna Gora na linku: https://www.euromelanoma.eu/cnr-me/.

Link (duža verzija): https://www.youtube.com/watch?v=U6HjdSH_epE 

Link (kraća verzija): https://www.youtube.com/watch?v=YunDn2NVlPU 

 

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13