Javna zdravstvena ustanova

Press Centar

Vijesti, saopštenja i obaviještenja iz bolnice.

Više...

Raspored rada

Pogledajte raspored rada u specijalističkim ambulantama

Opširnije

Kontakt

Javna zdravstvena ustanova
Opšta bolnica Bar
Podgrad bb
85 354, Stari Bar
CRNA GORA

Tel: + 382 30 34 23 33
Fax: + 382 30 34 22 13
E-mail: jzu-ob-bar@t-com.me

Naša bolnica je osnovana  1. novembra 1946. godine

Naša bolnica je osnovana 1. novembra 1946. godine

Proin c congue, non dictum nibh aliquet. Etiam justo dolor, barius ac est ut, venenatis sodales libero. Morbi blandit nibh a ante auctor, in dictum odio baucibus.

Detaljnije o istorijatu bolnice

OPŠTA BOLNICA „BLAŽO ORLANDIĆ“ – BAR

Dobrodošli na našu zvaničnu stranicu. WEB SAJT JE U IZRADI

INTERREG IPA CBC

INTERREG IPA CBC

Prekogranična saradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020,

opširnije

Javna zdravstvena ustanova
Opšta bolnica Bar 

Nijeste sigurni šta treba da radite prilikom dolaska na pregled?

Ove informacije Vam mogu biti od koristi.

Istraži...

Potpisan Ugovor za projekat MELAdetect

JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar sa zadovoljstvom obavještava javnost da je, u utorak 20.06.2017. godine, upriličena svečanost povodom potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije u Zagrebu (Hrvatska) za 7 od ukupno 20 rpojekata izabranih za sufinasiranje, čija ukupna vrijednost iznosi Eur 4,769,320.44.

JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar jedan je od ukupno pet projektnih partnera u projekatu pod nazivom MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, koji je izabran u okviru Prvog poziva za dostavljanje projekatnih prijedloga u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatsk-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.
Ugovor za projekat MELAdetect potpisala je, u ime Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kao vodećeg partnera, gđ. Marina Blažević Longin, zamjenica direktora Zavoda, a u ime Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, gđ. Stella Arneri, v.d. direktora Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnica Upravljačkog tijela. Ukupna vrijednost projekta MELAdetect iznosi EUR 652,427.90, od čega se kroz Program sufinansira EUR 554,563.70, odnosno 85%. Projektni partneri na projektu MELAdetect su: Zavoda za javno zdravstvo Zadar (vodeći partner), Sveučilište u Zadru (projektni partner 2), Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA (projektni partner 3), Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru (projektni partner 4) i JZU Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar (projektni partner 5).

Ukratko o programu, finansijski okvir i trajanje projekta:

  • Projekat MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka
  • Projekat MELAdetect sprovodi se u sklopu programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 202
  • Ukupna vrijednost iznosi € 652.427,90 od čega se:
    • 554.563,70 € (85%) sufinansira sredstvima EU
    • 97.864.20 € (15%) sufinansira sredstvima projektnih partnera.
  • Trajanje projekta: 26 mjeseci
  • Početak implementacije projekta: 01.07.2017. godine
  • Završetak implementacije projekta: 31.08.2019. godine

Rezime projekta:

Projekt MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka doprinijeće podizanju javne svijesti o melanomu organizacijom informativnih dana i kampanjama za podizanje svijesti. Zdravstveni i pseudo-zdravstveni stručnjaci dobiće nova znanja o novim metodama liječenja kroz specijalizovanu edukaciju. Uspostaviće se mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području. Nabaviće se nova tematska oprema za edukativne i medicinske aktivnosti.
Glavni cilj projekta MELAdetect jeste podizanje svijesti o ranom otkrivanju melanoma kože, sluznice i oka. Ranim otkrivanjem melanoma dobijaju se velike šanse za preživljavanje (95%). Kasno otkriven melanom ima fatalne prognoze (medijan preživljavanja od 6 do 9 mjeseci).
U projektu MELAdetect su 3 glavne ciljne grupe: zdravstveni stručnjaci, pseudo-zdravstveni stručnjaci i stanovništvo. U zdravstvene stručnjake spadaju ljekari opšte prakse, dermatolozi, onkolozi, pedijatri, hirurzi, oftalmolozi, stomatolozi, medicinske sestre, fizioterapeuti i studenti odsjeka za zdravstvene studije. Pseudo-zdravstveni radnici su frizeri, kozmetičari, optičari i optometristi. Stanovništvo je definisano kao slučajna populacija.
Podaci prikupljeni putem e-zdravstvene platforme i pregleda novom medicinskom opremom koristiće se u istraživačke svrhe i poboljšati buduće metode liječenja. Institucije će imati na raspolaganju edukativne materijale i uspostavljene procedure putem kreiranog Akcionog plana, koji će imati uticaj na djelovanje protiv bolesti melanoma u budućnosti. Projekat MELAdetect uticaće na poboljšanje dijagnoze i prevencije melanoma što će dovesti do poboljšanja javnog zdravstva, smanjenja incidencije melanoma i smrtnosti.


Cilj projekta MELAdetect: Podizanje svijesti i poboljšanje metoda za prevenciju i liječenje kožnog, mukoznog i očnog melanoma prenosom dobre prakse i iskustva u prekograničnom području.

Glavni rezultati projekta MELAdetect:

  1. nova platforma prevencije i znanja u području liječenja melanoma kože, sluznice i oka;
  2. sprovedene edukativne aktivnosti kao i aktivnosti podizanja svijesti kako bi se doprinijelo povećanju znanja o savremenim metodama liječenja melanoma.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13