Javna zdravstvena ustanova

Press Centar

Vijesti, saopštenja i obaviještenja iz bolnice.

Više...

Raspored rada

Pogledajte raspored rada u specijalističkim ambulantama

Opširnije

Kontakt

Javna zdravstvena ustanova
Opšta bolnica Bar
Podgrad bb
85 354, Stari Bar
CRNA GORA

Tel: + 382 30 34 23 33
Fax: + 382 30 34 22 13
E-mail: jzu-ob-bar@t-com.me

Naša bolnica je osnovana  1. novembra 1946. godine

Naša bolnica je osnovana 1. novembra 1946. godine

Proin c congue, non dictum nibh aliquet. Etiam justo dolor, barius ac est ut, venenatis sodales libero. Morbi blandit nibh a ante auctor, in dictum odio baucibus.

Detaljnije o istorijatu bolnice

OPŠTA BOLNICA „BLAŽO ORLANDIĆ“ – BAR

Dobrodošli na našu zvaničnu stranicu. WEB SAJT JE U IZRADI

INTERREG IPA CBC

INTERREG IPA CBC

Prekogranična saradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020,

opširnije

Javna zdravstvena ustanova
Opšta bolnica Bar 

Nijeste sigurni šta treba da radite prilikom dolaska na pregled?

Ove informacije Vam mogu biti od koristi.

Istraži...

Konferencija promocije početka implementacije projekata izabaranih u okviru Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata u sklopu Interreg IPA programa prekograniične saradnje (CBC) HR-BA-ME 2014-2020

logoIPA

1707171

 

 

Shodno pozivu, koji je uputilo Upravljačko tijelo, posredstvom Zajedničkog sekretarijata programa Interreg IPA prekogranične saradnje (CBC) HR-BA-ME 2014-2020 i Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, dana 10.07.2017. godine u hotelu „Ramada" u Podgorici, organizovana je Konferencija promocije početka implementacije projekata, izabaranih u okviru Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata u sklopu Interreg IPA programa prekograniične saradnje (CBC) HR-BA-ME 2014-2020, kojom prilikom su se prisutnima obratili: Aleksandar Andrija Pejović, ministar Ministarstva evropskih poslova Crna Gore; Gabrijela Žalac, ministarka Ministarstva za regionalni razvoj i evropske fondove Republike Hrvatske; Zara Halilović, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine; Avio Orav, šef delegacije EU u Crnoj Gori; i Stella Arneri, šefica upravljačkog tijela i v.d. direktora Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske. Svi govornici izrazili su svoju podršku Programu i naglasili važnost prekogranične saradnje u okviru Kohezione politike Evropske unije, nakon čega su uslijedile prezentacije rezultata Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata i izabranih projekata.

Učesnicima Konferencije, pored pomenutih visokih zvanica i govornika, obratila se i Olja Georis, pomoćnik direktora upravljačkog tijela Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske (ARR), koja je predstavila program Interreg IPA II prekogranične saradnje i prezentovala rezultate procesa ugovaranja, nakon čega je uslijedila prezentacija ugovorenih projekata u okviru Prvog poziva za dostavljanje projekata. Konferenciji su prisustvovali i članovi upravljačkog tijela iz Zagreba, Hrvatska i Herceg Novog, Crna Gora, članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori i predstavnici institucija (članovi tima), čiji su projekti prihvaćeni u okviru Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Prezentacija izabranih projekata otpočela je sa projektom iz prioritetne ose 1 (javno zdravstvo i socijalna zaštita), projekat sa akronimom MELAdetect, čiji je cilj rano otkrivanje i prevencija nastanka melanoma kože, sluznice i oka prenosom dobre prakse i iskustava u prekograničnom području i podizanje svijesti kod opšte populacije, te edukacija kako zdravstvenih radnika (dermatolozi, oftalmolozi, hirurzi, pedijatri, onkolozi i drugi), tako i pseudo-zdravstvenih radnika (frizeri, kozmetičari, pedikiri, manikiri, maseri i slično) i stanovništva u projektnom području jer sva tri područja imaju veliki broj sunčanih dana tokom godine što predstavlja potencijalni rizik razvoja melanoma. Ovo je jako važno s obzirom da se ranim otkrivanjem melanoma dobijaju velike šanse za preživljavanje, čak 95%, dok pacijenti kod kojih se kasno otkrije melanom nemaju nikakve šanse za preživljavanje. Cilj projekta će se realzovati organizacijom radionica u Zadru, Mostaru i Baru uz besplatan pregled pacijenata na tematskoj opremi, koja se nabavlja u sklopu projekta. Prezentaciju projekta je izvršila, u ime vodećeg partnera, Jelena Ćosić-Dukić iz Zavoda za javno zdravstvo Zadra, čiji projektni partneri su: Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj zadarske županije - ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić" Bar.

1707172

Sljedeća prezentacija projekta bila je iz prioritetne ose 2 (životna sredina i energetika), projekat sa akronimom IRENE, čiji je cilj doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode podsticanjem održive upotrebe prirodnih resursa u prekograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sistema upravljanja energijom, te podsticati energetsku efikasnost i upotrebu sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Dodatu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 sistema javne rasvjete i 1 solarnog sistema na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinju, Vinjeracu, Gajinama, Galovcu, Privlaki, i Jablanici. Prezentaciju projekta je izvršio, u ime vodećeg partnera, Ive Surić iz Agencije za razvoj zadarske županije - ZADRA NOVA, čiji projektni partneri su: Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Opština Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i Grad Mostar.

Zatim je uslijedila prezentacija jednog od projekata iz prioritetne ose 3 (turizam i kulturno nasljeđe), projekat sa akronimom Fortress ReInvented, čiji je cilj unapređenje postojeće turističke ponude i podsticanje nove verzije kulturnog turizma, a sve to poštujući neprocjenjivu vrijednost kulturno-istorijskog nasljeđa u prekograničnom području, te instaliranje različitih digitalnih sadržaja na prostoru tvrđave sv. Mihovila, kao i dodatna edukacija partnera u upravljanju kulturnom baštinom. Projekat će prikazati istoriju utvrđenja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz pomoć modernih tehnologija, čime treba da podstakne nove verzije i vizije kulturnog turizma. Prema planu, tvrđava sv. Mihovila, tvrđava Vranduk i Kanli Kula će biti dio takozvanog "kulturnog 3D mappinga", a rezultati aktivnosti biće nove ponude kao što su "pametne naočare", kroz koje će posjetici moći da vide i iskuse kako je tvrđava nekada izgledala i za koje namjene je bila korišćena, kao i moderni audio vodič. Prezentaciju projekta je izvršio, u ime vodećeg partnera, Josip Pavić iz Muzej grada Šibenika, čiji projektni partneri su: Općina Klis, Opština Herceg Novi i Muzej grada Zenice.

Poslije toga, uslijedila je prezentacija projekata iz prioritetne ose 4 (poslovno okruženje) projekat sa akronimom BACAR, čiji je cilj obezbjeđivanje podrške razvoju preduzetništva kroz jačanje institucionalne infrastrukture, podsticanje udruživanja malih i srednjih preduzeća kroz klastere i promocija preduzeća kroz razvoj elektronskog poslovanja. Ovo je jedini projekat, u sklopu programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, u kojem se crnogorski partner javlja kao vodeći prtner. Ovim projektom, u sve tri zemlje sa programskog područja (na pilot teritorijama: Kotor-Boka Kotorska, Mostarski okrug i Trebinje, Splitsko-Dalmatinska županija), radiće se na uspostavljanju i/ili jačanju po tri klastera. Klasteri su kreativna industrija, turizam i agro-ruralna mala proizvodnja i prerada (voća, povrća, ljekovitog bilja). Projekat je od velikog značaja za regiju u kontekstu umrežavanja biznisa u tri navedena sektora. Model, koji će Opština Kotor razviti kroz ovaj projekat, biće pozitivan primjer klasterizaciji u regionu, odnosno uvezivanju biznisa i doprinijeće poboljšanju saradnje tri regije, te obezbijediti zajednički nastup ka trećim tržištima. Prezentaciju projekta je izvršila, u ime vodećeg partnera, Jelena Stjepčević iz Opštine Kotor, čiji projektni partneri su: Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Privredna komora Crne Gore, Ministarstvo gospodarstva/privrede Hercegovačko-neretvanske županije/kantona i PKRS-Područna privredna komora Trebinje.

Na kraju, izvršena je prezentacija još jednog od projekata iz prioritetne ose 3 (turizam i kulturno nasljeđe) projekat sa akronimom Adriatic Canyoning, kojim se želi podstaći razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije (Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, te Orjen – Vrbanj u Crnoj Gori) – mjesta značajne kulturne, istorijske i prirodne baštine, koja trenutno nisu dio postojeće turističke ponude, a koje će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Cilj je integrisanje ovih lokacija u postojeće turističke proizvode sa novim i atraktivnim sadržajem, namijenjenim gostima koji žele aktivniji i adrenalinski odmor. Između ostalog, biće kreiran i prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korišćenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promocija aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni rast. Prezentaciju projekta je izvršio, u ime vodećeg partnera, Josip Pavić iz Muzej grada Šibenika, čiji projektni partneri su: Općina Klis, Opština Herceg Novi i Muzej grada Zenice

Ova svečana Konferencija imala je za cilj da obilježi početak implementacije ugovorenih projekata. Pored toga, to je bila i odlična prilika za upoznavanje projektnih partnera i upravljačke strukture u cilju olakšavanja izazova u implementaciji projekata.

Kako nas kontaktirati?

Adresa
Podgrad bb
Stari Bar
85354
Crna Gora
Phone Number
+ 382 30 34 23 33 
+ 382 30 34 22 13